Husbilsförsäkring – Ett exempel

3 juli, 2014 | By admin | Filed in: Fordon, Försäkringar.

Den som kan sin försäkring vet också när man kan utnyttja den och när det inte är möjligt. Med andra ord gäller det att vara insatt i de försäkringsvillkor som gäller för att öka chansen att få ersättning. Många gånger missar försäkringstagare att ansöka om ersättning av just den anledningen att man inte visste att ersättning gick att få.

Husbil plus bil i samma förpackning

Här presenteras ett exempel för vad en person kan få ersättning för från sin husbilsförsäkring. Husbilsförsäkringen innehåller fler delar än denna så detta ska enbart ses som ett exempel:

En familj är ute och åker med sin husbil på semester 30 mil hemifrån. Plötsligt springer en älg upp på vägen och föraren av husbilen försöker gira undan. Det går nästan och det är bara en del av bilen som slår i älgen. Men det räcker för att få sladd och att husbilen någon sekund senare ligger i diket.

Räddning:

Har familjen minst halvförsäkring ges ersättning för bärgning av husbilen till närmaste verkstad. Familjen får även ersättning för resebiljetter hem så att de kan komma hem till sin hemort. Dessutom kan de få transport av husbilen till hemorten om den inte kan köras hem.

Reseavbrott

Eftersom familjen var långt från hemmet kan även ersättning för reseavbrott ges från husbilsförsäkringen. Det betyder att de får en engångssumma per dag som de inte kunde utnyttja sin semesterresa.

Vagnskada

Hade familjen en helförsäkring ingår även ersättning för skador på husbilen. Utöver det ingår även ersättning för skador på tillbehör till husbilen oavsett om det var fabriksmonterat eller eftermonterat. Därutöver även personliga ägodelar.

I detta fall fick familjen pengar för en trasig TV samt viss ersättning för porslinet i husbilen. Däremot var ersättningen i nivå med vad detta skulle kostat ute i handeln idag vilket gör att porslinet som hade några år på nacken inte gav speciellt mycket.

Vad familjen får betala? Självrisken som ligger på 2000-3000kr.

Vad täcker reseförsäkringen?

Den som betalar en resa med kreditkort har fördelen att det nästan alltid följer med en reseförsäkring. Även denna kan vara olika och går att komplettera. Bland annat finns det möjlighet att få reseförsäkring som täcker för skador på hyrbilar (även självrisken). Ett bra alternativ för de som tänker hyra husbil i utlandet. Då det skiljer rejält mellan de olika reseförsäkringarna kan det vara en fördel att jämföra kreditkort och dess försäkring i förväg.

Glöm inte heller att kreditkortet är en trygghet på resan. En trygghet inte då bara gällande reseförsäkring utan även eftersom man i många fall även kan få ”akut lån” via kreditkortsföretaget om kortet skulle bli stulet. Det är inte något som är vanligt med klassiska bankkort.

Se vidare på Lenders – Jämför lån och kreditkort


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.