Ica Kreditkort – Både bäst och sämst

29 september, 2015 | Av admin | Inlagd i: Kreditkort.

Att ICAs kreditkort fick utnämningen ”Årets Resekreditkort” i början av 2015, av tidningen Privata Affärer, var knappast oväntat. Vid den tidpunkten var det enbart ICA som erbjöd ett kreditkort helt utan uttagsavgifter och valutapåslag i utlandet samt med bonus på allt som köps in.

Men de flesta förknippar inte ICA med resor utan med mat. Därför är det något paradoxalt att deras kreditkort är sämst gällande matkreditkort. Självklart beror det på vilka olika faktorer man väger in men ser man på den bonus som ger kommer ICA långt ner på listan över bäst matkreditkort. Det är så dåligt att det faktiskt är mer lönsamt att betala med annat kreditkort på ICA än med deras egna kreditkort. Så borde det inte vara.

Ett räkneexempel visar detta tydligt:

Den som har ett kreditkort från ICA får 0,5% i bonus på allt som handlas i alla affärer förutom på ICA. På ICA får man 1% i bonus. Har man istället kreditkortet Re:member More får man alltid 1% i bonus. Detta oavsett vad som handlas. Redan här är alltså Re:memebers kort bättre sett till bonusfunktionen. Utöver det är Re:member billigare per år. Men ser man enbart på bonus på mat har de alltså samma bonus.

Problemet är att det går att få 1% i bonus på ICA utan att använda deras kreditkort. Detta genom att använda deras vanliga medlemskort. Ett medlemskort som är helt gratis. Någon unik bonus för att man handlar med ICA:s kreditkort fås alltså inte.

Därmed är det bättre (bonusmässigt) att ha ett gratis medlemskort på ICA samt att kombinera detta med ett kreditkort från Re:member. Självklart går det att välja något annat kreditkort men det ska då vara ett som ger minst 1% i bonus på allt man handlar.

Den som handlar på ICA drar därmed först sitt ICA-kort och får 1% i bonus. En bonus betalas ut via en rabattcheck så fort man handlat för minst 2500kr. Men själva betalningen sker däremot med Re:member vilket gör att man även får 1% i bonus på hela köpet via detta kreditkort. Nu har den som handlat med denna kortkombination fått 2% i bonus vilket alltså är dubbelt så mycket som om man enbart hade handlat med ICA:s kreditkort.

Ser man på kreditkort från Hemköp eller Coop så är det alltid mest lönsamt att betala med kreditkortet. Så borde det vara även på ICA.

Fakta om korten är tagna från jämförelsesidan Kort24.se. (Läs mer om Kort24.se här)


Kommentarer är stängda här.