Pensionsspara – med högre avkastning

5 december, 2015 | Av admin | Inlagd i: Hushåll, Spara.

Hur mycket kommer du få i pension den dagen du slutar jobba? Troligtvis har du ingen aning. För trots att mycket stor del av Sveriges befolkning är medvetna om att inkomsten kommer att minska rejält när det är dags för pension så är det allt för få som vet ungefär hur mycket de kommer få. Detta är troligtvis en av orsakerna till att det egna pensionssparandet är så lågt.

Att spara privat är ofta enda möjligheten för att få en acceptabel pension. Men lösningarna är många och det är inte helt lätt att veta vilken väg man ska gå för att maximera sina investeringar för att få så bra avkastning som möjligt.

En av de frågor man bör ta ställning till är om pengarna ska vara låsta fram till pension eller om de ska gå att ta ut innan. Flera banker och pensionsföretag förespråkar sparlösningar där pengarna är bundna fram till att utbetalning börjar ske. Det kan vara en fördel för de som annars lätt lockas till att ta ut pengarna. Samtidigt kan det skapa tillfällen då man blir tvungen att ta dyra lån för att klara av ekonomiskt problematiska situationer samtidigt som det är hundratals kronor avsatta till pension. En pension som man inte ens vet om man kommer leva fram till.

En annan fråga är om man ska pensionsspara i Sverige eller pensionsspara utomlands. Att pensionsspara i andra länder i Sverige är något relativt nytt men även något som växer allt mer. Orsaken är att man vill undvika politiska och valutamässiga problem. Även om man spar i fonder med som investerar globalt så sker detta oftast i svensk valuta. Därmed påverkar exempelvis växelkursen mot dollarn även värdet på fonden.

Utöver det kan utlandssparande väljas med syfte på att komma ifrån många byråkratiska regler. Är det olagligt? Inte alls. Alla har rätt att köpa aktier, fonder m.m. i andra länder. Däremot är det en fördel om man går via någon pensionsförmedlare i utlandet för att få hjälp med struktur och gällande landslagar.

Spelar avkastningen någon roll?

Ja, oavsett om man har pension eller passiv inkomst via aktieutdelningar eller annat så är det mycket viktigt att se på de små skillnaderna. Gör en avkastning på 4% så stor skillnad mot 3%? Nej, inte på ett eller två år kanske. Men pension bygger man upp över 20-30-40 år. Att då varje år få lite mer skapar en snöbollseffekt som skapar en betydligt större pension och avkastning i slutändan.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.