Så fungerar en pantbank

8 maj, 2016 | Av admin | Inlagd i: Hushåll, Låna pengar.

En väg att låna pengar är att gå till en pantbank. Att gå denna väg har både fördelar och nackdelar vilka man bör vara insatt i innan denna tjänst anlitas.

En pantbank tar emot värdeföremål och lånar ut pengar mot detta föremål i pant. De behåller alltså föremålet till låntagaren har återbetalat sin skuld. Därmed kan man säga att detta är ett slags lån med säkerhet. Skulle låntagaren inte betala tillbaka sin skuld kan pantbanken sälja föremålen och därigenom få in sina pengar.

Räntan är självklart något olika mellan olika pantbanker men ett exempel kan tas från Pantbanken.se som lånar ut till en årlig ränta på mellan ca 11% och 42%.

Det som främst avgör ränteläget är hur stort belopp som lånas och därmed hur lång tid det är innan pengarna ska återbetalas. Räntan är en månadsränta eftersom det vanligaste är att skulden återbetalas inom några månader.

Ser man på räntan är den betydligt bättre än SMS-lån medan den är betydligt högre än privatlån. Många som går till en pantbank har svårt att få privatlån och då kan detta vara ett betydligt bättre alternativ än de mycket dyrare snabblånen.

Fördelar:

Det finns framförallt tre fördelar.

  • För det första att räntan är lägre än snabblån. Detta är ett bättre sätt att låna mindre summor.
  • För det andra finns ingen risk att man dras till Inkasso om man inte har råd att betala tillbaka skulden. Det enda som sker är att pantbanken säljer föremålet och att man därmed inte kan få tillbaka det. Men skulden kan aldrig gå vidare vilket kan vara en stor fördel.
  • För det tredje kan man låna trots betalningsanmärkning. Pantbanken ser inte till personens ekonomi (som vanliga banker gör) utan till föremålets värde.

Nackdelar:

Det finns främst två nackdelar.

  • För det första är det räntan då det går att låna till betydligt bättre ränta på privatlån. Dock är detta ofta inte alternativ för den som har betalningsanmärkning eller låg inkomst, men som sagts tidigare, det bryr sig inte Pantbanken om.
  • För det andra att man kan råka förlora ett föremål som man håller kärt.

Som med alla låneformer passar Pantbank alltså för vissa – men inte för andra.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.