Snabblån – blir kontokrediter

19 december, 2018 | Av admin | Inlagd i: Hushåll, Låna pengar.

Ett par månader efter att högkostnadskreditslagen infördes (sept 2018) går det nu att se stor skillnad på marknaden för lån på små summor (kallas ofta för snabblån). Väldigt många lån som förr var snabblån har sedan dess ändrats i låneform och är idag kontokrediter.

Vill du teckna ett snabblån är chansen mycket stor att du först jämför olika lån på en jämförelsesida. Detta för att hitta det billigaste snabblånet. Men är du säker på att du verkligen tecknar ett snabblån och inte en kontokredit?

Väldigt många låneföretag som tidigare erbjudit sina kunder snabblån har nämligen ändrat i sina låneavtal så att de istället erbjuder kontokrediter. Vissa benämner det fortfarande som snabblån på hemsidan men den som granskar avtalen kommer snart att se att det är en kontokredit det handlar om.

Detta är något som många konsumenter inte är medveten om och det återspeglar sig även i hur jämförelsesidor presenterar lånen. Ett exempel kan tas från en större jämförelsesida som hjälper konsumenterna att hitta snabblån. Här presenteras tjänsten just med att de jämför räntorna på snabblån men vid en närmare granskning är flera av dessa kontokrediter.

Banken på nätet

Skillnaden sitter i amorteringstid och möjlighet till mer lån

Det finns ett par skillnader mellan dessa låneformer. För det första har en kontokredit inte en förutbestämd återbetalningstid. Låntagaren kan själv välja hur stort belopp som ska återbetalas varje månad. Detta utöver det lägsta belopp som måste betalas. Kontokrediten har därmed samma återbetalningssystem som ett kreditkort.

Med ett lån är däremot amorteringstiden fast. Som långivare har du inget val utan du behöver verkligen betala denna summa.

Nackdelen med kontokredit är alltså att låntagaren ofta lockas till att betala kreditens ”lägsta återbetalningsbelopp” varpå krediten kommer att löpa under mycket lång tid. Det är skönt att ha extra pengar en månad och man väljer hellre att betala lite på krediten än ett större belopp.

Den andra skillnaden är att en kontokredit alltid är öppen. Är det en kredit på exempelvis 10 000 kr och låntagaren tagit ut 4 000 kr så finns fortfarande möjlighet att ta ut ytterligare 6 000 kr. Så fort en återbetalning skett går det att ta ut ytterligare summa. Även här finns alltså likheten med krediten på ett klassiskt kreditkort.

Nackdelen med kontokredit kan därmed vara att det är ”för enkelt” att låna. Krediten finns alltid tillgänglig och forskning visar att just tillgänglighet av något ökar konsumtion av detta. Detta kan ställas mot lånet som när det är återbetalt är helt avslutat. Avtalet är slut och någon öppen kredit finns inte.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.